16 грудня було прийнято постанову про прибуття екстреної швидкої медичної допомоги до пацієнта. Виклики було розділено на чотири категорії, все залежатиме від стану пацієнта. У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, до кого медики приїдуть швидше, а кому прийдеться зачекати.

Про це на брифінгу 18 грудня розповіла заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як.

«Для якісної роботи екстреної медичної допомоги важливо забезпечити кожну хвилину взаємодії пацієнта із закладом охорони здоров’я. Від моменту звернення пацієнта в заклад, і до госпіталізації. Тому 16 грудня була прийнята постанова про норматив прибуття бригад екстреної швидкої допомоги на місце події. Зі цим нормативом ми зможемо реалізувати нові підходи до принципів надання екстреної медичної допомоги», – каже Садов’як.

Тепер в Україні є чотири категорії звернень: критичні, екстрені, неекстрені та непрофільні.

Критичний стан – до 10 хвилин. Бригада «швидкої» доїхати до пацієнта. Які можуть бути критичні стани: зупинка дихання, масивна кровотеча – стан, який загрожує життю пацієнта).

Екстрений випадок – до 20 хвилин. Стан, коли несвоєчасне надання медичної допомоги може різко погіршити стан здоров’я пацієнта. До прикладу: порушення свідомості, підозра на інфаркт чи інсульт.

Не екстрені виклики – передбачають, що пацієнт не знаходиться у невідкладному стані, але потребує огляду медика. До прикладу: підвищення артеріального тиску, але який не несе загрозливих станів; підозра на пневмонію. Коли диспетчер спілкується з пацієнтом, аналізує його стан, він може повідомити сімейного лікаря, передати цей виклик до Центру первинної медико-санітарної допомоги, або якщо не має можливості оглянути пацієнта, то бригада «швидкої» виїде.

Непрофільні виклики – стани, які не потребують безпосереднього огляду лікаря. Диспетчер може залучити лікарня екстреної медичної допомоги дистанційно, або порекомендує звернутися до сімейного лікаря.

За словами заступниці міністра охорони здоров’я, відмінено розподіл громадян на сільських та міських жителів. Невідкладні стани протікають однаково, як в жителя села чи міста. Тому задіяний в цій постанові зовсім інший принцип. Цільовий час доїзду бригади визначається не за територіальною належністю, а за пріоритетним станом пацієнта.

«Забезпечення таких нормативів, встановлення і їх виконання – не стовідсотково вплине на вчасне прибуття бригади екстреної допомоги, тому що для цього ще потрібно ряд інших факторів. МОЗ надалі працює над тим, щоб покращити матеріальну базу – оновити наш автомобільний парк. Ми вже в очікуванні завершення процедури закупівлі машин для станції невідкладної допомоги. Звичайно, це підсилить і дасть змогу нашим бригадам доїжджати швидше і виконувати ці нормативи», – каже Ірина Садов’як.

Share:

Залишити відповідь