Із початком весни на дорогах почали з’являтися юні водії мопедів і велосипедів. Гідним дарунком до дня народження стають «двоколісні друзі» юнацтва.

«Нажаль, більшість батьків тішаться лише тим, що мають змогу дозволити собі такі презенти», – зазначає начальник ДДАІ МВС України Анатолій Сіренко. «Тільки одиниці при цьому проводять з дітьми відповідну виховну роботу та пояснюють правила користування ними. Відтак і виникає сумна статистика дорожньо-транспортних пригод з вини неповнолітніх.»

Діти-водії це найбільш уразлива категорія учасників дорожнього руху. В силу вікових характеристик неповнолітні часто без належної уваги ставляться до існуючих правил, навіть якщо з ними ознайомлені.

Психологи стверджують, що ДТП з вини дітей відбуваються оскільки вони просто не мають уявлення як слід вчинити у тій чи іншій дорожній ситуації.

Саме з цієї причини батьки, перш ніж вручити дитині засіб пересування, повинні докласти усі зусилля щоб навчити дитину Правилам дорожнього руху та мотивувати їх дотримуватися.

Не слід також забувати, що дитина завжди наслідує приклад оточуючих її дорослих. Тож власним діями привчайте її до дисципліни.

«Хочу дати декілька порад батькам, які вирішили зробити дитині двоколісний подарунок», – продовжує керівник Державтоінспекції України.

«По-перше: переконайтеся у фізичній здатності дитини керувати транспортним засобом.

По-друге: забезпечте дитину необхідним екіпіруванням. Шолом, крім того, що виконує безпосередні захисні функції, ще й робить водія більш помітним. Аналогічний ефект має спеціальний велоодяг яскравих кольорів.

По-третє: навчіть дитину уважності на дорозі. Вона має пильнувати та попереджувати небажану ситуацію. Вибоїни, ями, тріщини в асфальті вже становлять загрозу. Також необхідно частіше крутити головою і тримати в полі зору потенційно небезпечні об’єкти, що рухаються. Добре бачити боковим зором теж має важливе значення. А сила та реакція дозволять швидко зорієнтуватися у небезпеці, різко змінити швидкість або напрямок руху.

У четверте: не забувайте про світлове оснащення транспортного засобу. На мопеді фари повинні бути справними. А велосипед під час руху в темний час доби або при поганій видимості обов’язково повинен мати світлові прилади, які його позначають і дозволяють бачити дорожнє полотно.

У п’яте: систематично перевіряйте справність транспортного засобу. Насамперед у нього мають ефективно й швидко спрацьовувати гальма та чітко перемикатися передачі.

І наостанок – переконайтеся в психологічній готовності дитини до водіння. Якщо боятися проїжджої частини, то краще взагалі на неї не виїжджати. На дорозі треба вести себе впевнено, не метушитися  з боку в бік, повертати кермо рівно настільки, щоб розминутися з небезпекою або здійснити маневр.

Шановні батьки, ні в якому разі не варто шкодувати часу на навчання дитини правильній поведінці на дорозі! Не розраховуйте, що це зробить хтось за вас! Бережіть життя і здоров’я власних нащадків!».

Прес-служба Департаменту

ДАІ МВС України

Share:

Залишити відповідь