14 липня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху».

Згідно закону, на дорогах впроваджується новий-старий контроль, а саме фото- і відеофіксація.

Адміністративну відповідальність за порушення ПДР, що зафіксовані в автоматичному режимі, несуть юридичні та фізичні особи, за якими зареєстровано транспортний засіб.

Розгляд справи про притягнення до відповідальності власника транспортного засобу за порушення ПДР його автомобілем, зафіксовані в автоматичному режимі, відбуватиметься без особи, яку притягатимуть до відповідальності.

Основні пункти документу:

  1. Законом знову запроваджено автоматичну фіксацію порушень правил дорожнього руху за допомогою фото та відеозйомки. Отримуватимуть «листи щастя» за порушення ПДР в автоматичному режимі тепер не водії, які порушили правила, а власники автомобілів.
  2. Законом збільшено час адміністративного затримання особи з 3-х до 24-х годин, якщо особа скоїла правопорушення, за яке передбачається адміністративний арешт.
  3. Також введено систему «штрафних балів». Кожному громадянину, який має право керування транспортним засобом, щорічно, з початку і до кінця року нараховується 150 балів. У разі фіксації правопорушення, від загальної кількості  вираховується кількість штрафних балів. Коли ж бали закінчаться, доведеться сплачувати штраф.
  4. Законом також встановлено, що уповноважені працівники підрозділів Національної поліції можуть стягувати штраф на місці вчинення правопорушення незалежно від розміру, але виключно за допомогою безготівкових платіжних пристроїв. А от відібрати водійські права тепер правоохоронці зможуть лише за рішенням суду.
Share:

Залишити відповідь