Двадцять років тому, коли комунальні послуги обходилися громадянам України у копійки проблема холодного будинку чи квартири вирішувалася за рахунок збільшення потужності опалювальних приладів. А надлишок використовуваного тепла виходив крізь відчинені вікна серед зими. Останні 5 років – за які «комуналка» невпинно росте, часом піднімаючись кілька разів на рік – змусили українців думати про раціоналізацію власних осель та скорочення витрат на теплоенергію.

Перехід на альтернативні засоби опалення – як-от твердопаливні котли, модифіковані печі та грубки, керамічні термопанелі  – став досить популярним серед українців за останні кілька років. Проте, найпершим і найраціональнішим кроком, який потрібно здійснити, щоб уникнути подальших грандіозних фінансових витрат – це здійснити теплоізоляцію будинку.

У кінці 2018 року вступили в дію державні будівельні норми щодо утеплення фасадів. Вони базуються на європейських нормах енергетичної модернізації будинків і дозволяють економити до 15% теплоенергії щороку. За зразок береться досвід сусідньої Польщі, яка розпочала теплоізоляційну кампанію іще у 90-тих роках, і на сьогодні відсоток утеплених будинків в країні становить 50 % загальної кількості.

Крім того, теплоізоляція дозволяє продовжити життя фасаду як мінімум на 20 років, а за розумної експлуатації та вчасного дрібного та капітального ремонту будинок може прослужити значно довше свого експлуатаційного терміну. Сучасні будівельні матеріали, зокрема німецької марки STO дозволяють збудувати будинок, який буде захищати від усіх негативних атмосферних впливів та не руйнуватися під їх дією і при цьому забезпечувати здорове чисте та комфортне повітря всередині оселі.

Теплоізоляція фасадів зазвичай здійснюється за допомогою спеціальних утеплювальних плит – пінополістиролових або мінераловатних, які наклеюються на фасад будинку спеціальною сумішшю та фіксуються термоізоляційними дюбелями. Підготовку та зчеплення із поверхнею стін забезпечує грунтівка, а армувальна сітка додатково скріплює фасад та запобігає появі тріщин та розломів.

Наклеєні теплоізоляційні листи необхідно обов’язково обробити зверху клеєвою сумішшю і перейти до наступного фінішного етапу обробки фасаду. В жодному разі неприпустимо залишати «голі» утеплювальні листи на зимівлю – інакше, в такому разі –  не лише не буде досягнуто потрібного теплоізоляційного ефекту, а й власне пінополістирол чи мінеральна вата зруйнуються під впливом снігу, дощу, зміни мінусової та плюсової температури. І процес утеплення доведеться розпочинати заново, а витрачені гроші виявляться викинутими на вітер.

Share:

Залишити відповідь