Існує три типи пристроїв, які допомагають оживити акумулятор та завести авто у випадку його повної розрядки. Це пускові, зарядні та пуско-зарядні пристрої. Вони схожі за кінцевою метою — запустити двигун. Але мають суттєві відмінності в конструкції та принципі використання.

Пусковий пристрій

Його ще називають павербанком або джамп-стартером. Він схожий на звичайний Power Bank для смартфона, і конструктивно приблизно такий самий. Це своєрідна портативна батарея, яка служить джерелом енергії для запуску двигуна (замість штатного акумулятора). Тобто, коли АКБ автомобіля розряджена повністю, ви зможете підключити джамп-стартер та від нього завести машину.

Пусковий пристрій може подавати струм такої сили, якої достатньо для запуску мотора. Але ємність його батареї невелика, тому його вистачить всього на два-три рази. Рекомендується постійно тримати його зарядженим.

Перевагами джамп-стартера є:

  • мобільність — він має невеликі габарити та вагу, тому в авто займатиме мінімум місця;
  • автономність — додаткове джерело електроенергії для його використання не потрібне.

Друга перевага особливо важлива, оскільки запустити двигун машини ви зможете навіть в тому випадку, якщо діє планове чи аварійне відключення електроенергії. Головне, щоб Power Bank був зарядженим.

Зарядний пристрій

Таке обладнання відоме більшості водіїв. Цей тип найстаріший і практично всім власникам автомобілів доводилося хоч раз його використовувати. Тут можна провести таку аналогію — якщо пусковий пристрій є аналогом Power Bank для смартфона, то зарядний — це адаптер живлення.

У випадку повного розрядження акумулятора його просто підключають до зарядного пристрою та заряджають до повного відновлення запасу енергії. На це може знадобитися до 10 годин і більше, тому на зарядку АКБ краще ставити звечора, якщо на ранок вже потрібно їхати.

Перевагою зарядного пристрою є те, що він здатен відновити повну працездатність розрядженого акумулятора. Головний недолік полягає в нездатності працювати без електромережі. Тому в сьогоднішніх умовах при постійних відключеннях електроенергії зарядити нормально АКБ не завжди можливо.

Пуско-зарядний пристрій

За функціями це щось середнє між двома попередніми типами обладнання. Він може заряджати АКБ, а також запускати двигун при необхідності. Тому в більшості випадків саме на пусковий зарядний пристрій звертають увагу водії. Але варто знати, що працює таке обладнання лише від електромережі. Тобто, якщо світла немає тривалий час, то ні АКБ зарядити, ні двигун запустити ви не зможете. Якщо ж серйозних проблем з електропостачанням у вас немає (наприклад, ви маєте генератор), то такий пристрій можна купувати.

Незалежно від того, який варіант ви вибираєте, добре розберіться в характеристиках. Прилади різних моделей можуть суттєво відрізнятися як за базовими характеристиками, так і за додатковими функціями.

Share:

Залишити відповідь