Стаття Цивільного кодексу України передбачає, що “той з подружжя, визнається таким, що має право на спадщину, лише за умови, що на момент смерті другого з подружжя вони не проживали окремо понад два роки, якщо не буде доведено, що спільне проживання стало неможливим не з вини того з подружжя, хто живий”. Принцип, що діє в спадковому праві — це захист сім’ї померлого, тобто те, що намагаються реалізувати при розподілі майна (спадкуванні).

Виходячи з цієї передумови, можна зробити висновок, що коли подружжя проживає окремо більше двох років, колишній чоловік/дружина, який/яка живе окремо, більше не входить до черги спадкоємців померлого. Аргументація така: якщо на момент відкриття спадщини конкретних зв’язків більше не існувало, то немає жодних підстав для включення колишнього чоловіка або дружини, що пережив (пережила) померлого, до складу спадкоємців.

Актуальна інформація щодо законності спадкування надається гарантом закону. Державний нотаріус у Вінниці: https://notarius-ua.top/notariusi-vinniczya/ готовий надати допомогу в оформленні спадщини та роз’яснить правила наслідування.

Які кроки потрібно зробити для наслідування?

По-перше, потрібно найняти юриста для складання опису майна. Інвентаризаційний опис – це документ, що містить всі активи померлої особи, в тому числі майно. Цей процес можна провести в нотаріальній конторі в позасудовому порядку, якщо немає заповіту, боротьби між спадкоємцями або неповнолітніх.

Потім РАЦС запитує довідки, що стосуються майна та померлого, щоб довести, що немає ніяких невирішених питань.

Після того, як акт буде оформлено, наступним кроком є подача документації до Земельного кадастру для оновлення реєстрації. Якщо немає ніяких вимог, вона буде готова через 30 днів, і майно перейде від імені особи, яка померла, до імені спадкоємців.

Що може статися, якщо інвентаризацію не провести?

Якщо інвентаризація не буде проведена, спадкоємці можуть заплатити штрафи та зазнати обмежень. Наприклад:

  • Майно не можна буде продати, що є однією з найсерйозніших причин.
  • Нерухомість може знецінитися, якщо потенційний покупець дізнається, що майно перебуває на інвентаризації. Адже йому доведеться чекати, поки процес завершиться і власність буде поділена.
  • Банки можуть миттєво заблокувати транзакції на рахунку померлого, і, як наслідок, спадкоємці не зможуть зняти залишок коштів на банківському рахунку.
  • Спадкоємці можуть бути позбавлені можливості отримувати орендну плату, оскільки агент з нерухомості повинен виплачувати черговий дохід тільки тому виконавцю або спадкоємцю, який вказаний як власник при реєстрації майна. А ім’я власника з’явиться в реєстрі після того, як буде завершена інвентаризація.

Нотаріальна допомога стане в нагоді тим особам, які хочуть швидко та безпечно отримати власність у спадок з найменшими витратами часу та коштів для оформлення всіх необхідних документів.

Share:

Залишити відповідь