Неспокій, що охопив країну, останнім часом відчутний і на автошляхах. Транспортними артеріями держави зі зброєю рухаються не лише військові. Серед мирних громадян, у на перший погляд звичному потоці автомобілів, потайки пересуваються справжні злочинці. А що від них очікувати – спрогнозувати неможливо.

Свідченням сказаному є минула неділя. Упродовж декількох годин лише у Київській області сталося два кричущих випадки. Спершу в Білоцерківському районі правопорушник під час перевірки документів кинув у бік працівників ДАІ гранату, що вибухнула, та на щастя не призвела до людських жертв.

А невдовзі у Васильківському районі водій автомобіля влаштував стрілянину на АЗС.

До речі, цього ж дня працівник ДАІ Київщини, оперативно зреагувавши на звернення громадянина про незаконне заволодіння автомобілем, був змушений дістати з кобури пістолет щоб затримати викрадача.

Ще рік тому користуватися табельною вогнепальною зброєю працівникам Державтоінспекції майже не доводилося. Щоденним знаряддям праці були авторучка та планшетка. Зараз же долоні інспекторів упевнено тримають не лише пістолети Макарова, а й автомати.

Агресія серед учасників дорожнього руху має досить високий рівень і вартові доріг змушені тримати зброю напоготові для захисту громадян та власної безпеки.

До звичайних адміністративних функцій співробітникам ДАІ все частіше додається контроль за перевезенням зброї та вибухових речовин.

Наразі кожен працівник дорожньо-патрульної служби має бути психологом і з першого погляду в очі порушника вміти відчути небезпеку.

Сумно, але важелів впливу на ситуацію залишається все менше. Ми суттєво обмежені в підставах для зупинки транспортних засобів, фактично позбавлені можливості провести повноцінний огляд автомобіля, а спрощення процедури перевірки документів (без передачі їх в руки інспектору) фактично дало можливість зловмисникам сміливо користуватися підробками.

Як приклад – учорашній випадок на стаціонарному посту «Біла Церква». Молодики, які спершу пограбували магазин, а потім жбурнули в працівників ДАІ гранату «РГД-5», користувалися підробленими посвідченнями водія.

Одне з них обліковувалося як втрачене у травні цього року в Кіровоградській області, а інше належало чоловіку, який помер вісім років тому. На сьогодні покійному власнику документа мало б бути 57 років, а от злодію, який користувався цим посвідченням і вклеїв у нього своє фото, ледве за тридцять.

Злочинці були досить небезпечними, про що говорять знайдені при огляді автомобіля відстріляна гільза калібру 9 мм, деформована куля та маски з прорізами для очей. Один із них вже давно знаходився в розшуку за розбій.

У нелегких умовах працює сьогодні Державтоінспекція. Але самовіддано виконуються покладені на службу завдання на благо держави та українського народу.

Без страху і сумніву працівники ДАІ щодня вкладають у кобуру пістолет і йдуть наглядати за дорожнім рухом, ризикуючи не повернутися додому, назавжди залишившись на посту.

 

Начальник Департаменту ДАІ

МВС України

Анатолій Сіренко

Share:

Залишити відповідь