• Умовне покарання отримав Костянтин Писарчук, який п’яним скоїв смертельну ДТП торік біля «Грошу».
  • На великій швидкості юнак на Infiniti врізався в машину таксі, що зупинилася на червоний. Таксист помер від травм у лікарні.
  • Минув місяць після вироку. Призначене винуватцю смертельної аварії покарання ніхто не оскаржив. Чому?

Рішення у справі цієї ДТП, що призвела до смерті людини, винесли 27 квітня. В останні дні травня, щойно завершився строк оскарження рішення першої інстанції, редакція «20 хвилин» поцікавилася, чи подав хтось з учасників процесу апеляційну скаргу на призначене покарання.

Оскільки підсудний повністю визнав вину і ніхто не заперечував обставини скоєного ним злочину, викладені в обвинувальному акті, оскаржувати в апеляційній інстанції могли тільки призначене покарання. В даному випадку покарання могло не влаштовувати державне звинувачення, тобто прокуратура мала би добиватися зміни досить м’якого умовного покарання на жорсткіше — реальне ув’язнення.

Санкція статті, за якою притягували до відповідальності Костянтина Писарчука, каже про позбавленні волі від трьох до восьми років (порушення правил безпеки дорожнього руху, які спричинили смерть потерпілого). І покарання призначили в межах санкції, але врахували пом’якшуючі обставини: повне визнання вини, каяття, відшкодування шкоди, тому звільнили від реального відбування строку з іспитовим терміном.

«За результатами повного та всебічного судового розгляду, суд (…) призначив йому покарання у виді 5 років позбавлення волі, а також на рік позбавив права керувати транспортними засобами. Одночасно, відповідно до вимог статті 75 КК України, суд звільнив засудженого від відбування основного призначеного покарання, встановивши іспитовий строк — 2 роки. Якщо упродовж цього часу чоловік знову вчинить новий злочин, то відбуватиме призначене покарання в повній мірі», — повідомив одразу після вироку Вінницький міський суд.

Як розповідав минулого року 20minut.ua, загиблий Олег Олексієнко був на автомобілі Chery Tiggo, в який в’їхав ззаду водій на Infiniti. В результаті зіткнення елітну автівку занесло в паркан заправки, а таксі врізалося в стовп. Госпіталізували обох водіїв. Пасажири Infiniti отримали незначні травми. Лишень таксист був у важкому стані. На його порятунок збирали гроші в соціальних мережах. Не врятували. Чоловік помер у лікарні.

Як так сталося, що за смерть людини винуватця покарали так легко? Таким питанням задається наша читачка Валентина Гуськова, що бачила наслідки аварії, здавала гроші на порятунок таксиста Олега Олексієнка та слідкувала за його долею. Ця вінничанка зателефонувала автору статті «Юнаку, що торік на Infiniti скоїв смертельну ДТП біля «Грошу», винесли вирок».

— Я була на місці ДТП того ранку, брала участь як волонтер, здавала кошти, і мій син був на похороні. У мене є свої думки з цього приводу, — сказала жінка.

Зникла дівчина з Infiniti

Валентина Гуськова прийшла на місце аварії, коли вигулювала собаку, о пів на восьму ранку. Поліція, каже, оточила територію, але сховати наслідки потужного зіткнення двох машин за загороджувальними смужками неможливо.

— На місці аварії я побачила таке, що у своєму віці ще не бачила нічого подібного. Там така була сила удару, що колеса повідпадали і на відстані 100-150 метрів було розкидано все, — пригадує Валентина Гуськова. — Там були люди. Три чоловіки стояли. Серед них — таксист, який бачив, як тієї ночі біля «Феріде» сідала п’яна компанія в «Інфініті». Він там чекав свого клієнта і ще здивувався, що вони в такому стані сідали їхати в машину. І за його словами, за кермо сідала жінка.

ДТП сталося, нагадаємо, рано-вранці 9 березня, тож компанія святкувала Міжнародний жіночий день. І в матеріалах справи жінка надалі не фігурувала. Хоча одразу на місці аварії бачили дівчину і вона в розповідях з місця ДТП була названа пасажиркою, що несильно постраждала й відмовилася від госпіталізації.

Пасажирів, нагадаємо, в Infiniti було двоє. Тепер у вироку, який вже є у Реєстрі судових рішень, читаємо, що їхали з Писарчуком дві людини чоловічої статі: його брат і ще один юнак. Обоє претензій до нього під час судового розгляду не мали й просили не карати водія.

Про п’янку перед поїздкою

І ще про недомовки. У першому повідомленні про вирок в цій резонансній справі, опублікованій на сайті Вінницького міського суду, не написали ні слова про стан сп’яніння водія. Але у повному тексті рішення першої інстанції є ця інформація.

Те, що водій Infiniti був п’яним, довели, й він не заперечував. Костянтин Писарчук повністю визнав вину, і це стало пом’якшувальною обставиною під час обрання для нього міри покарання. Обтяжуючою обставиною мав бути стан алкогольного сп’яніння.

— Він обійшовся малою кров’ю, бо хтось продав душу дияволу, — каже Валентина Гуськова. — Так не можна, це вже просто… слова не підберу. Я таксисту, що загинув, дуже співчувала і переживала. У мене душа не на місці до цих пір. Не могла собі уявити, як це так, що людина зупинилася на червоне світло світлофора, і їй в спину смерть прийшла. Дуже близько до серця сприйняла цю ситуацію. Весь час вона сиділа у мене в голові. Це було таке жахіття! Як можна казати, що він покаявся і заплатив за життя людини 130 тисяч? Мені здається, що це не та ціна.

Тітка загиблого пожаліла підсудного

В судовому процесі, як розповідав раніше «20 хвилин», брала участь родичка загиблого таксиста. Вона теж просила не карати Костянтина Писарчука, бо він відшкодував їй шкоду. Як тепер зрозуміло з повного тексту вироку, — в суді виступала тітка Олега Олексієнка. За цією літнього віку жінкою таксист доглядав.

— З Олегом я не була знайома, але знаю трохи його долю, — каже читачка. — Він проживав з 80-річного тіткою, її доглядав, ні кола ні двора не мав, з сестрою сварився за спадщину десь на районі, а тут, у Вінниці, зупинився, щоб свою долю розвивати. Машину, на якій він був в момент ДТП, орендував.

Про це раніше розказував «20 хвилин» власник Chery Tiggo, на якій їздив загиблий таксист. Участі в суді він не брав, тому як з ним вирішив питання розбитої машини винуватець ДТП, не знаємо. Припускаємо, що через страхову компанію. Про цей момент у вироку не знаходимо жодної інформації.

Вирок виніс суддя Каленяк

Далі — кілька уривків вироку, винесеного суддею Русланом Каленяком.

  • «9 березня 2019 року, близько 04.20, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, керуючи автомобілем марки «Infiniti Q50», рухаючись по вул. Келецькій, у м. Вінниці, зі сторони вул. Лялі Ратушної, в напрямку вул. 600-річчя, зі швидкістю 117,4-123,8 км/год., чим перевищив дозволену швидкість в населеному пункті, в районі електроопори №75, не вжив негайних заходів для зменшення швидкості керованого ним транспортного засобу, в момент появи в полі зору автомобіля марки «Chery Tiggo», який рухався попереду, в попутному напрямку, не дотримався безпечної дистанції та допустив зіткнення з його задньою частиною. Внаслідок даного зіткнення автомобіль «Chery Tiggo» здійснив виїзд за межі проїзної частини, де допустив подальший наїзд на металеве огородження та електроопору. Внаслідок вказаної дорожньо-транспортної пригоди водій «Chery Tiggo» отримав тілесні ушкодження, які відповідно до висновку судово-медичної експертизи №398 від 14.06.2019, представлені у вигляді сполучної травми тіла…».
  • «Обвинувачений їхав з ресторану «Аура» та перебував в стані алкогольного сп’яніння. Померлий рухався попереду по цій же полосі, що і обвинувачений. Обставини дорожньо-транспортної пригоди обвинувачений не пам’ятає, пам’ятає лише момент зіткнення та лікарню. Отримав забій обличчя, кінцівок та була підозра на струс мозку. До скоєного ставиться негативно, зробив для себе належні висновки, потерпілим відшкодував матеріальну та моральну шкоду в повному обсязі, просить його суворо не карати».
  • «Допитана в судовому засіданні представник потерпілого, суду пояснила, що покійний є їй двоюрідним племінником. Коли до неї зателефонували і повідомили, що він потрапив в дорожньо-транспортну пригоду, вона приїхала до лікарні, там був обвинувачений. Усі витрати на лікування та поховання обвинувачений взяв на себе. Претензій матеріального та морального характеру до обвинуваченого не має, просить суд його взагалі не карати, він все зрозумів та зробив для себе належні висновки».

Державне звинувачення промовчало

В переліку доказів бачимо висновок експертів про етиловий спирт у концентрації 1,8% у крові підсудного. Врешті у вироку прописали цей факт, як обставину, що обтяжила покарання. Натомість таких обставин, які покарання пом’якшили, суд нарахував більше:

«Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого суд визнає повне визнання вини обвинуваченим, його щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та добровільне відшкодування шкоди завданої злочином.

Обставиною, що обтяжує покарання обвинуваченого суд визнає вчинення злочину в стані алкогольного сп’янніння».

І ось підсумок з рішення, яке через не подання апеляції, набрало законної сили:

«При обрані виду та міри покарання обвинуваченому суд враховує характер та ступінь суспільної небезпеки вчиненого кримінального правопорушення, що відноситься до категорії тяжких злочинів, особу обвинуваченого, який раніше не судимий, позитивно характеризується за місцем проживання, добровільно відшкодував завдану шкоду, щиро розкаявся у вчиненому, думку потерпілих, які просять суворо не карати обвинуваченого, наявність обставин, що пом’якшують покарання та обставини, що обтяжує покарання».

На сайті прокуратури новини про вирок у цій справі не давали і про те, що подаватимуть апеляцію, не написали. Журналіст «20 хвилин» кілька разів телефонувала на мобільний речниці прокуратури, але не додзвонилася. В решті запитала в апеляційному суді, чи подавав хтось апеляційну скаргу на вирок водієві Infiniti.

— Жодної апеляційної скарги на це рішення до нас не надходило, — сказала речниця Вінницького апеляційного суду Надія Чорна-Гаража.

Джерело: 20minut.ua

Share:

Залишити відповідь