Для захисту автомобіля від угону деякі водії встановлюють дорогі сигналізації. Гарний комплект коштує недешево та допомагає не завжди. Набагато надійніше застосування комбінованого захисту, що складається з іммобілайзера, GSM-маячка та механічних блокаторів органів управління. У цьому перелікуі добре зарекомендував себе замок на коробку передач.

Принцип роботи та функції

Механічні протиугінні пристрої – це спеціальні механізми, які служать для блокування пересування автомобіля. Вони складаються із замикаючої та силової частини. За родом виконуваних функцій блокатори діляться:

  • утримуючі механізми керування;
  • перешкоджають пересування автомобіля, у т. ч. та буксирування;
  • не допускають проникнення сторонніх осіб у салон і під капот.

Залежно від способу встановлення розрізняють стаціонарні та переносні протиугінні пристрої. До перших відноситься механічне блокування коробки передач, а до других – замок на кермо або педалі. Пристрої можуть бути універсальними (застосовуватись на будь-яких марках автомобілів) та адаптованими. Останні встановлюються лише на деякі моделі.

Принцип роботи блокатора заснований на механічному стопору основних органів управління автомобіля у зазначеному положенні. Зважаючи на низьку надійність зйомних пристроїв, більшість водіїв вважають за краще встановлювати вбудовані блокатори. Вони мають відрізнятися високою надійністю та стійкістю замку до несанкціонованого зламу.

Більшість автолюбителів вважають, що найбільш ефективним способом механічного захисту від угону це встановлення замка КПП. Він простий у монтажі та надійний в експлуатації.

У більшості випадків викрадачі, зіткнувшись із наявністю такого протиугінного пристрою, йдуть.

Блокатор КПП не є досконалим захистом, але для його зламу знадобиться час і наявність спеціального інструменту. А будь-які механічні роботи у відкритому автомобілі створюють багато шуму та привертають увагу.

Залежно від конструкції пристроїв та способів їх встановлення існує декілька видів блокаторів. Великою популярністю користуються штирьові, безштирьові, дугові та інші вироби. Зважаючи на низьку надійність, дугові замки використовуються рідко.

Переваги і недоліки

Встановлення блокаторів дає такі переваги:

  • складність зламу салону або капота при використанні відповідних пристроїв;
  • збільшення загального часу на підготовку машини до викрадення.

До недоліків конструкцій належать:

  • низька захищеність авто з МКПП (можна буксирувати чи рухатися заднім ходом);
  • складність встановлення.
  • при монтажі блокатора в майстерні можливе несанкціоноване виготовлення дубліката ключів.
Share:

Залишити відповідь